Biografi

 
 

Tok sine første pianotimer i 6-årsalderen, begynte deretter å spille trompet noen år i skolekorps. Begynte å komponere på pianoet i 10-11års alderen, og lærte å spille mye på gehør i årene etterpå. Første sjanse til å improvisere kom i "Brislingane" som samlet lokale talenter fra korps over hele Haugalandet til å spille tradjazz. Ut av dette oppstod bandet "Basin Street Jazzband", hvor han fikk sine første festivaljobber som jazztrompetist, samt mye live-erfaring. Deretter gikk turen videre til musikklinja ved Skeisvang Vgs, hvor han studerte klassisk piano med Stein Ivar Fossum og jazztrompet de to  første årene, og tilslutt jazzpiano 3 året. Griegs harmonikk og Garbareks utvikling som improviserende musiker var fordypningsemner i denne lærerike og musikalsk fruktbare perioden. Begynte å spille gitar i løpet av 2. året på musikklinja, og en sterk lidenskap og melodisk kontakt med instrumentet ble født. I løpet av 3. året kom ideen med å kombinere klassisk struktur med spontan og energisk improvisasjon, noe som igjen konkretiserte seg i et symfonisk dikt skrevet for piano, kontrabass og trommer. "Moon and Sun, Clouds and Wind" het det, og ble oppstarten til det som senere skulle bli "Norchestra".  Kom så inn på jazzlinja i Trondheim etter å ha prøvespilt der som jazzpianist, og startet sin utdanning der høsten 1999. 4 lærerike år der også, med ressurser som Vigleik Storas og Egil Kapstad på piano, Erling Aksdal & John Pål Inderberg i teori, gehør og improvisasjon og Nils Olav Johansen & Gunnar Andreas Berg på gitar resulterte i fruktbar utvikling de neste årene. To av de fire årene på konservatoriet i Trondheim ble gjennomført med undervisning på både piano og gitar, og avsluttende eksamen ble holdt på begge instrumenter, med hovedvekt på piano. Sommeren 2003 bar det til Italia og til Umbria Jazz Clinics, der han fikk undervisning og kursing på gitar ved instruktører fra Berklee College of Music, samt ved gjesteinstruktørene Elvin Jones og Bobby McFerrin. Instruktørene likte tydeligvis det de hørte, for etter avslutningskonserten fikk Lundberg tildelt det høyeste stipendet på 8000$ for å studere ved Berklee College of Music som jazzgitarist. Istedenfor Berklee bar det til New York våren 2004 for å ta timer privat med jazzgitaristen Adam Rogers, en av verdens beste jazzgitarister og en av Lundbergs store forbilder på den tiden. Etter USA-turen og studiene fikk han så mulighet til å steppe inn sammen med Norchestra som husband på jazzklubben "To Glass" i Haugesund. Dette ga uvurderlig erfaring i å spille live foran entusiastiske publikummere hver uke over et år, med Norchestra eller spennende gjesteartister. Han jobbet også som gitarlærer i Haugesund Kulturskole det året.


i 2006 bar det tilbake til Trondheim for videre studier og fordypning i klassisk gitar og i musikkpedagogikk. Fast jobb som gitarlærer i tre45 private musikkskole ga mye praksis og erfaring i som musikkpedagog i løpet av studiene. I 2007 kom det tilbud om spillejobb på Cosmopolite i Oslo med resulterende innspilling i Rainbow Studio med Jan Erik Kongshaug bak spakene. Endelig kunne mange års hardt arbeid og kreative musikalske krumspring i Norchestra dokumenteres på plate, noe som igjen resulterte i platekontrakt med NORCD og utgivelse av Norchestras debutplate i 2008. Responsen fra norsk presse var udelt positiv, og Norchestra ble hyllet av Terje Mosnes i Dagbladet som et av de fremste ensemblene i norsk samtidsjazz i dag.


Etter at innspillingen av debutplata var ferdig i 2007 var det på tide å gå videre og utforske nye musikalske landskap. Plekteret ble kastet og omleggingen til klassisk gitarteknikk startet sakte men sikkert. Dette krevde tålmodighet og stort fokus, men begynte snart å vise resultater. Dette arbeidet med klassisk gitar blir snart igjen dokumentert på plate med oppfølger albumet til Norchestra "New Galaxy" i 2011.


I slutten av 2008 oppdaget han ved en tilfeldighet de fantastiske innspillingene til Paul Galbraith på Brahmsgitar. Musikken, tolkningene og det fantastiske utvidede registeret til Brahmsgitaren trollbandt han fullstendig. Dette resulterte i et sterkere behov for å utvide de noe begrensede rammene gitaren ga. I juni 2009 dro han til Cambridge for å prøve en slik gitar. Dette ble nok et avgjørende øyeblikk for hans musikalske framtid. Instrumentet passet perfekt for Lundbergs musikalske visjoner, og et ny oppdagelse og lidenskap var igjen født. En bestilling i november gjorde at gitaren ble klar i februar 2010, og den ble da hentet hjem til Norge.


2 uker etterpå fikk han vite at Sildajazz sin søknad om bestillingsverk med Lundberg som komponist var innvilget av Norsk Kulturråd. Han satte da igang med å komponere musikk til urfremføringen av verket "Suite for the Seagulls" som skulle urfremføres under Sildajazz i møtet mellom Norchestra og italienske Gnu Quartet. Konserten ble en suksess og tilbakemeldingene fra publikum strålende.


I 2009 møtte han gitaristen, multiinstrumentalisten og komponisten Gionni Di Clemente under hans festival "Paesaggi Acustici" (akustiske landskap), noe som resulterte i gjensidig beundring og nysgjerrighet i forhold til hverandres musikk, Det ble starten på et nytt og spennende samarbeid, og en ny gitarduo basert på utvidede 8- og 10-strengs klassiske gitarer ble startet i 2010. Dette resulterte videre i 5 konserter under Gionnis festival "Paesaggi Acustici" samme år i Italia. Debutcden planlegges utgitt på deres eget plateselskap under navnet "Acoustic Landscapes"  til lansering under festivalen ved samme navn i 2012. 

Prosjekter
Norchestra


Acoustic Landscapes


Solo - Brahmsgitar


Diskografi

"Norchestra" - Norchestra 2008"Alle e Aleina" -

Jan Ingvar Toft

2010
Andre Koblinger


 

1997-1999: Musikklinja ved Skeisvang Vgs, Haugesund


1999-2003: Jazzlinja i Trondheim, NTNU


2006-2008: 2-årig pedagogikk utdanning PPU v/NTNU, Trondheim

Lang biografi:

Kort biografi:

Gitarist, pianist og komponist fra Haugesund bosatt i Trondheim. Jobber som utøvende musiker, komponist, plateprodusent og musikk-pedagog. Utdannelse fra jazzlinja i Trondheim 1999-2003, med hovedfokus på jazzpiano, jazzgitar og komposisjon. Gikk på musikklinja i Haugesund fra 97-99, hvor han fikk rikelig med impulser i klassisk piano, jazztrompet, komposisjon og musikkhistorie. Det var i dette kreative og fruktbare miljøet han fant sin særegne måte å blande spontan improvisasjon med klassisk strukturt komposisjon, en formel han har vært tro mot siden. Rett etter videregående kom han inn på jazzlinja i Trondheim, og fordypet seg der i jazzpiano, jazzgitar og komposisjon. Han har også vunnet flere priser, bl.a. da han som jazzgitarist fikk utdelt det høyeste stipendet under Umbria Jazz Clinics fra Berklee College of Music i Perugia 2003, samt Statoils Sildajazzpris i 2004. Han har også fått reisestipend fra Fond For Utøvende Kunstnere flere ganger for å ta timer med Ralph Towner (Roma), Nelson Veras (Paris) og Adam Rogers (New York). Fikk i 2008 diversestipend fra Fond for Utøvende Kunstnere for å fremme sin virksomhet som komponist, og i 2010 ble han engasjert som komponist av bestillingsverket til Sildajazz 2010 "Suite for the Seagulls" (støttet av Norsk Kulturråd) skrevet for  8-strengs Brahmsgitar og møtet mellom Norchestra og den italienske strykekvartetten Gnu Quartet. Har turnert og spilt mye i klubber og på festivaler i Italia, Frankrike, Tyskland, Polen, England og i Skandinavia. Hovudfokus de siste årene har vært å fordype seg i det særegne instrumentet Brahmsgitar, som med sitt utvidede register og særegne klang gir mange spennende muligheter både i komposisjon og improvisasjon.